Manapság már mindennek van világnapja. A barátságnak, az anyáknak, az apáknak, a gyerekeknek, a fáknak…stb., de még a boldogságnak is. Ez a nap március 20, mint ezt megtudtam.
Ez azt jelenti, hogy ezen a napon kötelező boldognak lenni? Vagy csak ezen a napon lehetünk boldogok?
Viccet félretéve, jó kis emlékeztető ez arra, hogy a boldogsággal foglalkozzunk kicsit.

Mit is a boldogság? Szimplán egy érzelmi állapot, amire minden ember törekszik. Szavakkal megfoghatatlan, megmagyarázhatatlan, csupán érezzük belül. Bizsergünk, szaladnánk, csak mosolyogni tudunk. Szuper érzés. Ezért ha már átélted, törekszel rá újra és újra. Mert jó!
Mindenkit más tesz boldoggá. Van aki kiül a tópartra, van aki fut, mások főznek és vannak akik kirándulnak. Akad olyan is, akit a tárgyi dolgok boldogítanak. Mások vagyunk, így a boldogságunk okozója is különböző. Számtalan lehetőség nyílik boldognak lenni, mégis rengeteg boldogtalan emberrel találkozok. „Olyan boldogtalan vagyok”. Felteszem a kérdést: mitől lennél boldog? Mi okozna Neked örömöt? Sokszor a válasz: „nem tudom”… Ez a
bulshit, az önmagunk átvágása. Mert igenis TUDOD mi tesz boldoggá, hiszen Te laksz a saját testedben. Csak tudod mitől érzed magad jól és mitől nem? Amitől jól érzed magad, azt csináld! Amitől nem érzed jól magad, azt ne tedd. Ennyire egyszerű a képlet. Vagy mégsem?
Azért, mert Juci néni boldog attól, hogy a kertben nevelgeti a salátáját, és isteni sütiket süt az unokáknak, és ettől mindig boldog, az nem azt jelenti, hogy Neked is ez lenne a jó. Juci néni boldogságforrása a kert és a sütés, és hogy ez ízlik a szeretteinek.
Azért mert a szomszéd fiú évente cserélgeti a szebbnél szebb autókat, és ettől mindig boldogságtól sugárzó az arccal lép ki az utcára, Neked nem kell hitelt felvenned, hogy legyen egy csodaautód. Igen, ez a két véglet. Őket ez teszi boldoggá. DE tudják a boldogságuk okát.
Te tudod? Vagy csak hasonlítgatod magad másokhoz, és viszonyítgatsz? Hát, ha a körülötted lévők boldogságát irigyled, akkor még igen. Ez esetben a jó hír az, hogy még nem találtad meg a saját forrásod. Szóval, amint megtalálod, boldogabb leszel, mint most.
Figyeld magad helyzetekben, mikor mi esik jól, milyen érzelmeket vált ki belőled. Így máris közelebb vagy önmagadhoz, és a boldogabb pillanataidhoz. Semmi nagy trükk, csak figyeld magad néha.
Nagy boldogságot keresünk, hatalmas dolognak gondoljuk, mikor erre gondolunk. Tényleg azt gondolod, ez egy darab hatalmas dolog? NEM. A boldogság apró pillanatokból, csöppnyi kis csodákból áll össze. Ezek a kis csodapillanatok okoznak jó érzéseket belül, és a végén összeáll egy nagy boldogsággá. Gondolj csak bele, kirándulsz, meglátsz egy cuki kis virágot, mennyire szép látvány. Majd lehajolsz, megszagolod, és finom az illata. Ahogy sétálsz tovább, csodás panoráma tárul eléd. Közben a madarak csicseregnek, zöldell az erdő, és épp a legjobb barátoddal sétálsz ezen a helyen. Ezek mind különválasztva apró kis csodák, de ha összegzed, egy nagyon boldog kirándulás a vége.

Természetesen az is fontos, hogy számodra elérhető dolgokat szemelj ki forrássá. Ha Te arra vágysz, hogy eljuss a Bahamákra, mert szerinted Te attól leszel boldog, de a pénzügyi helyzeted az elkövetkezendő időszakban ezt nem engedi meg, akkor keress közelebbi tengerpartot. Ami minden szinten elérhetőbb számodra. Persze a Bahamákat se add fel, csak kicsit a realitás talaján maradva vágyakozz és tégy lépéseket. A hatalmas vágyak megölik a
kis boldogságcseppek lehetőségét.
Legyenek apró dolgok is, amik örömet okoznak. Akár a reggeli teád ivása is lehet rutinmentes, örömökkel megspékelt. Mondjuk egy jó zene, a kedvenc könyved, vagy egy szép teáscsésze társaságában. Egy a lényeg, érezd magad jól közben.
Amint elkezdesz koncentrálni mindennapjaidban az apró kis csodákra, örömforrásokra, abban a pillanatban jobban érzed magad. Ha meg már jobban érzed magad és értékeled az apró csodákat, jönnek a nagyobbak is. Hidd el, ez így működik 🙂  Nem én találtam fel a spanyolviaszt, csupán én is gyakorló vagyok.
Nem jó látni, hogy az emberek boldogtalanok. Talán mert nem is tudják, hogy lehet boldognak lenni. Pedig itt e földi létben az egyik nagy feladat, a boldogoskodás. És ha már gyakoroljuk, és elsajátítottuk, sokkal toleránsabbak leszünk egymással, jobbak tudunk lenni egymáshoz. Talán megkönnyítjük a mindennapjainkat, ami néha nem egyszerű feladatokkal van tele.
A boldog mosoly fertőző, és ezt a fertőzést bármikor, bárki szívesen vállalja.
Van a házunkban egy nagyon kedves idős hölgy, aki 85 éves. Nagyon szeretem. Mindig csinos, általában kalapot is hord. Vidám és mindig úton van, jó ránézni. Egyszer megkérdeztem tőle, árulja el nekem mitől ilyen vidám mindig? Hogy csinálja ezt?
„Kedveském! Mikor meghalt a férjem, nagyon szomorú és boldogtalan voltam. 50 évet éltünk le együtt és a hiánya borzasztó volt. Összetörtem, azt hittem nincs tovább, mert nem tudtam, hogy legyen tovább. Rossz volt a tükörbe magamra nézni. Aztán rájöttem, hogy ez nem jó így. Döntöttem, és a boldogságot választottam a szomorúság helyett. Olyan dolgokat kezdtem el csinálni, amikben örömöm lelem. A férjem is így akarná.”
Komolyan megkönnyeztem. Fiatalokat megszégyenítően járja az útját. Egyedül elment Párizsba, mert ott volt egy kedvenc festőjének kiállítása. Beül az egyetemekre előadásokra, gyógyfürdőbe jár, minden nap csinál valamit.

Szóval sosincs késő dönteni, és a boldog, boldogabb életet választani. Keseregni lehet azon, ami nincs, de előre nem fog vinni bennünket.

Keresd meg Te is a saját boldogságforrásaid, és kezdd el csepegtetni az életedbe.

Gutori Annamária

Gutori Annamária

Random bio.

Leave a Reply