Kultúrkoktél

Balaton, fagyosan is szeretlek…

By február 7, 2017 No Comments

A MI tengerünk. Kicsi, de szeretjük. Hangulata van minden évszakban. Nyáron nyüzsög, télen alszik. Napsütésben békés, viharban mérges és hullámos. Ritkán még be is fagy, mint ezen a télen is.
Kopár fákkal övezett, szürke, ködös és hideg. Már az autóból megpillantva zizgek, alig várom, hogy közelebbről is megnézzem. Már egy jó ideje szeretném látni a Balatont befagyott állapotában.
Abban a szerencsében van részem, hogy egyik barátnőm épp itt tölti férjével ideje nagy részét a családjuknál. Örvényes egy picike, 170 lelket számláló falucska, közvetlen Tihany mellett. Van itt vízimalom, kis templom, “falu kútja” forrás és természetesen sok szőlő a hegyoldalban.
Bemutatkozás a családnak, ebéd,  na de induljunk már 🙂  Izgatott vagyok, mint egy kisgyermek a karácsonyi ajándék kibontása előtt. Felvesszük a ruhatárunk nagy részét és végre elindulunk.
Messziről megpillantva is egy csoda, hát még közelről. Ez tényleg befagyott. Vastag jégpáncél fedi a sajkodi-öböl vízfelszínét. Menjünk már a jégre 🙂 meg szeretnék ismerkedni ezzel a csodával.
Az első lépéseket bizonytalanul teszem meg a jégen. Ismerkedek a fagyos Balatonnal. A jég biztonságos, kb. 30 cm vastag. Még belegondolni is furcsa… mennyi idő szükséges és milyen hideg, hogy ekkora összefüggő jégréteg alakuljon ki ilyen nagy vízfelületen? Biztos nem szakad be alattunk? Végül is van pár ember akik jégtáncot lejtenek…. nem lehet baj.
Egyre bátrabban megyek, vagyis csúszkálok beljebb. Átcsúszok pár repedésen. Van ahol lehet látni milyen vastag a jégréteg. Döbbenet. Mi van a halakkal? Barátnőm férjétől máris megtudom, hogy a víz mélyén, a tó alján +4 C fok van, és ilyenkor bizony alszanak a halacskák. Meg is nyugszom, az élővilág túlélte 🙂
Csúszkálok ezerrel, és élvezem a pillanatot. A hideget sem érzem, pedig -8 C fok van. Lassan előkerül a szánkó is, és egymást húzzuk a Balaton jegén. nevetésünktől visszhangzik az öböl. Olyanok vagyunk mint a gyerekek. 🙂

Rianás

“Nézd, ott egy széles rianás” – mutatja Rita. Távolról csak egy nagy fehér csíkot látok. Menjünk csak közelebb…. Ahogy egyre közelebb érünk, elfog a félelem. Mi van, ha most úgy gondolja magát a kedves Balaton, hogy rian egyet? Csak úgy itt alattam kettényílik. Na jó, nem mondom hogy nem féltem… a parttól 1 km-re voltam, pont kb. az öböl közepén. Egy pillanatra megállok, becsukom a szemem… hát ha most kell meghalni, úgysem tudom szabályozni, ám legyen. Dehogyis! Csudiszép ez a nap a halálhoz 🙂 éljünk tovább és irány a rianás. Közelről szinte félelmetes. Milyen lehet amikor kettényílik a jégfelszín? Milyen a hangja? Mekkora ereje van a természetnek… és mennyire alá tudjuk becsülni. Mennyire nem tudjuk tisztelni. Sok gondolat átsuhan a fejemben miközben állok és csak csodálom e természeti jelenséget. Oly sokszor hallottam e szót, láttam fotókat, de most itt állok egy igazi rianás mellett. Nézem a jégrétegeket, ahogy sorban visszafagytak egymásra. Gyönyörű és egyben félelmetes.
Lassan visszaindulunk, mert közeleg a naplemente. A parton még bohóckodva felhúzom lábamra a korcsolyát, próbálok lépéseket tenni. Életemben először van lábamon e szerkezet 🙂 Imádom ahogy elesek és nem tudok felállni a röhögéstől 🙂

Összegezve

A Balaton mindenhogy csodálatos.Tele van rejtelemmel, titokkal, szépséggel. Minden része más és ettől különleges.
Élvezet a gyermeki énnel csúszkálni, szánkózni órákon keresztül. Csak ajánlani tudom jegesen is.
Érdemes a pillanatban lenni (itt is) és minden érzésünkre figyelni, mert itt is tapasztalás van önmagunkról. Beengedve a természet szépségét, hihetetlen módon fel lehet töltődni. A hideg különösen jót tesz az agyalásnak, lefagyasztja az “okos” gondolatainkat. 🙂
Majd 3 óra jeges túra után szétfagyva érkezünk vissza a házba. Érdekes, a jégen nem is fáztunk. A fűtőtest mellett olvadozva érzem, hogy fáznak a csontjaim. Nahh, ilyet sem éreztem még soha.
Köszönöm, hogy e csodát megélhettem. Olvadozás közben megtudtam, rég volt így befagyva jó öreg Balatonunk, így még nagyobb a hála bennem. Tiszta az idő, hideg van, de viselhető. Kedves, vidám emberekkel tehettem meg e túrát, szeretetteljes légkörben. Mi kell más?
Amikor újra befagy, ki ne hagyjátok 🙂 Nagy élmény!

Gutori Annamária

Gutori Annamária

Random bio.